Muziek tijdens spinninglessen: niet altijd oorstrelend!

3 maart 2020

Muziek maakt deel uit van ons leven, we kunnen er alleen van genieten of samen met andere mensen in openbare ruimten zoals concertzalen en fitnesscentra. Muziek kan onze stemming positief beĂ¯nvloeden en oude herinneringen terugbrengen, maar wat is het juiste volume om te luisteren zonder gehoorschade te riskeren?

Sartrouville, Frankrijk

Bewustwording

Het is belangrijk om mensen er bewust van te maken hoe ze doofheid en gehoorverlies kunnen voorkomen en om oor- en gehoorzorg over de hele wereld te bevorderen[1]. Een goed begin start bij het maken en ontwerpen van cardio-lessen (zoals spinning) die gezond zijn voor het hele menselijke lichaam, waaronder ook ons gehoor!

Muziek of versterkt geluid is aanwezig in ons dagelijks leven. Terwijl we luisteren, anticiperen we voortdurend op de harmonieën, melodieën en ritmes van nummers en die beïnvloeden onze emoties en zintuigen. Luisteren naar ons favoriete liedje kan ons blij maken, het kan de film die we in de bioscoop bekijken versterken of ons een opkikker geven tijdens het sporten in een spinningles. Meestal geeft het ons een goed gevoel, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Ons gehoor is heel gevoelig. Als je te lang naar harde muziek luistert kan dat tot gehoorschade leiden.

Spinninglessen: een uitputtende luisteroefening

Elke week probeer ik naar mijn sportschool te gaan om wat oefeningen te doen. Maar deze week besloot ik het een tandje op te schroeven en iets anders te proberen: spinning, ook wel bekend als indoor cycling. En, ik moet zeggen, het was een vermoeiende ervaring. Maar niet alleen voor mijn lichaam, ook voor mijn oren. Ik schrok ervan hoe hard de muziek stond en hoezeer de instructrice haar best deed om in de microfoon van haar koptelefoon te schreeuwen om te zorgen dat iedereen het kon volgen.

Ik mat de geluidsniveaus met enkele Decibel Apps op mijn smartphone en kwam tot een gemiddelde van 92 decibel. In bijna elke sportaccommodatie, fitnesscentrum of sportschool is een spinningles mogelijk.

  • Een sessie duurt meestal 50-60 minuten en wordt geleid door een instructeur die iedereen begeleidt gepaard met opzwepende muziek.
  • Spinning is een cardiovasculaire activiteit die het risico op een hartaanval, hoog cholesterol, hoge bloeddruk helpt verminderen en, de longcapaciteit vergroot[2][3].
  • Gezondheidsinstanties bevelen 150 minuten cardio-oefeningen per week aan om gezondheidsrisico's te verminderen[4].
1/1

Maar hoe zit het met gehoorschade? Het hangt allemaal af van hoe lang je aan een bepaald geluidsniveau wordt blootgesteld. Met de 92 dB die ik mat, was het voor mij nog veilig binnen een maximale blootstelling van ongeveer 1,5 uur[4]. Ik had dus blijkbaar geluk, als je bedenkt dat een onderzoek uit de Verenigde Staten een maximum van 116,7dB vond bij 17 willekeurige spinninglessen! Bovendien werd gemiddeld 32 minuten doorgebracht bij >100 dB[5]. Als we weten dat de maximale blootstellingstijd voor 100dB 15 minuten is[5], kunnen we concluderen dat elke deelnemer aan deze spinninglessen een vorm van gehoorbeschadiging had, zoals lawaai-geïnduceerd gehoorverlies (NIHL); de tweede meest voorkomende oorzaak van blijvende gehoorschade na leeftijdsgebonden gehoorverlies[6].

De instructeurs hebben nog meer kans op gehoorbeschadiging. Onderzoek toont namelijk aan dat instructeurs die twee of meer lessen met hoge intensiteit per dag geven, risico lopen op gehoorschade[7]. Helaas hebben de gezondheidsrisico's voor deze groep lesgevers niet alleen te maken met het gehoorsysteem. Het verheffen van hun stem om verstaanbaar te zijn voor alle mensen in de zaal, het schreeuwen zelfs vanwege de overdreven luide muziek kan ernstige vocale schade veroorzaken.

Vraag het aan je binnenoor

Waarom moet de muziek zo luid staan dat ze ons gehoor beschadigt en ons welzijn aantast? Kunnen we niet gewoon het volume verlagen, oordopjes dragen of de akoestiek van de kamer verbeteren? Het antwoord is niet zo eenvoudig omdat we gewoon "van harde muziek houden". Blijkbaar moeten we onze sacculus de schuld geven. Een team onder leiding van psycholoog Neil Todd, van de Universiteit van Manchester, heeft ontdekt dat de sacculus, als deel van ons binnenoor, endorfine afgeeft als hij gestimuleerd wordt door harde muziek. De sacculus houdt bijvoorbeeld vooral van laagfrequente muzikale beats (bas) boven de 90 decibel[9] Een ander onderzoek, verricht door het Departement Spraakpathologie en Audiologie aan de Universiteit van de Witwatersrand in Johannesburg[10] laat ons zien welk geluidsniveau we het prettigst vinden bij fitness oefeningen. Hier zijn enkele uitkomsten over muziekvolumes in de sportschool:

 

  • 80 dB → te zacht (52% ) en minder plezierig (38%)
  • 85 dB → comfortabel (75%) plezierig (66%)
  • 90 dB → comfortabel (74%) plezierig (76%)
  • 95 dB → te hard (33%) plezierig (57%)

 

Dus een verschil van 5 decibel heeft een enorme impact. Het lijkt niet zo veel, maar is dus duidelijk merkbaar.

Hoe geluidsniveaus te verminderen?

Het geluidsniveau verminderen kan gemakkelijk door geluidsabsorberende materialen in de ruimte aan te brengen. Meestal zijn de materialen die in een spinningzaal gebruikt worden harde, vlakke en gladde oppervlakken zoals de spiegels aan de muur of het betonnen plafond of de vloer, die alleen maar alle geluidsgolven weerkaatsen. Door de zaalakoestiek te verbeteren, door de nagalmtijd te verkorten, verlaag je de geluidsniveaus en verbeter je ook de spraakverstaanbaarheid van de instructeur. In Nederland hebben ze een duidelijke richtlijn die "Richtlijnen Toegankelijkheid Indoor Sportaccommodaties" heet[11] met een hoofdstuk dat uitsluitend gewijd is aan zalen voor fitness, aerobics, indoor cycling, en vechtsporten (hoofdstuk 5.3 blz. 52). Wat de zaalakoestiek betreft, stelt de richtlijn dat de gemiddelde nagalmtijd 0,60-0,80 seconden moet bedragen (125Hz-4000Hz) Het zijn weliswaar slechts richtlijnen, maar het is een begin.

 
References

[1]  Wilson WJ, Herbstein N, The Role of Music Intensity in Aerobics: Implications for Hearing Conservation, Journal of the American Academy of Audiology, volume 14, Number 1, 2003

[2]  Nystoriak MA, Bhatnagar A. Cardiovascular Effects and Benefits of Exercise. Front Cardiovasc Med. 2018;5:135. Published 2018 Sep 28. doi:10.3389/fcvm.2018.00135

[3]  Jang-Gun Yoon, Seok-Hee Kim, Hyun-Seung Rhyu. Effects of 16-week spinning and bicycle exercise on body composition, physical fitness and blood variables of middle school students. Journal of Exercise Rehabilitation 2017;13(4):400-404

[4]  Piercy KL, Troiano RP, Ballard RM, et al. The Physical Activity Guidelines for Americans. JAMA. 2018;320(19):2020-2028. doi:10.1001/jama.2018.14854

[5]  Noise Exposure - Permissible Level and Duration. 

[6]  Sinha et al., Cycling Exercise Classes May Be Bad for Your (Hearing), The Laryngoscope. The American Laryngological, Rhinological and Otological Society Inc., August 2017

[7]  Taneja MK. Noise-induced hearing loss. Indian Journal of Otology, volume 20, issue 4, October 2014

[8] Petri AE, New York Times, Loud Fitness Classes Take a Toll on Instructors’ Voices, Jan.9 2020. 

[9]  Todd N, Evidence for a behavioral significance of saccular acoustic sensitivity in humans. The Journal of the Acoustical Society of America 110, 380 (2001)

[10] World Health Organization: Prevention of Blindness and Deafness (PBD).

[11]  Stichting Onbeperkt Sportief (2015). Richtlijnen toegankelijkheid indoor sportaccommodaties.