De architecten en de aannemer werkten samen met de schooldirectie van Sint-Lievenspoort aan de renovatie van het gebouw, waarbij het bestaande karakter en de kwaliteit van de structuur werden behouden en tegelijkertijd rekening werd gehouden met de nieuwe bouwvoorschriften en richtlijnen, zoals de nieuwe eisen op het gebied van akoestiek. Voor de BuBaO Sint-Lievenspoortschool was dit van bijzonder belang omdat het een school is voor speciaal basisonderwijs, waar gewerkt wordt met kinderen die gehoorproblemen hebben of die zich in het autismespectrum bevinden.

De uitdaging aangaan

Om deze uitdaging aan te gaan, begonnen de architecten met het bekijken van de verschillende ruimtes in de school en daarbij behorende specifieke eisen. Flexibiliteit was de voornaamste factor in het ontwerp, aangezien de school na sluitingstijd werd gebruikt als een ontmoetingsruimte en een centrum voor buurtevenementen. Met de toenemende verstedelijking is dit een groeiende trend voor het gebruik van gedeelde ruimten in plattelandsgemeenschappen: aangezien steeds meer mensen naar de stadscentra trekken en de bevolking op het platteland afneemt, moeten architecten bestaande scholen en andere gemeentelijke gebouwen renoveren om ervoor te zorgen dat dezelfde gebouwen meerdere verschillende doeleinden kunnen dienen en verschillende doelgroepen op verschillende tijdstippen kunnen bedienen. Dit stelt echter hogere eisen aan het architectonisch ontwerp.

Terwijl de gangen meer ruimte boden om de historische elementen van het gebouw tot hun recht te laten komen, werden de klaslokalen behandeld als gespecialiseerde studio's met doorlopende gewelfde plafonds. Met akoestische plafondtegels werd een vrijhangende eilandoplossing gecreëerd. De plafonds werden niet alleen geselecteerd vanwege hun technische specificaties met betrekking tot akoestiek, maar ook vanwege de duurzaamheid en brandveiligheid die producten van Rockfon bieden.

Een prachtige renovatie verrijkt met akoestische materialen

Een ander intrigerend element van de renovatie was de verbouwing van de bestaande kapel tot een gymnastieklokaal. De kapel heeft een waardevol interieur met prachtige houten gewelfde plafonds en gedetailleerde erfgoedschilderingen. Er werden akoestische verbeteringen aangebracht door aan twee zijden verkorte muren te plaatsen en er werd een kantoor ingebouwd met akoestische voorzieningen om de leraren een ruimte te geven om fatsoenlijk te werken.

Nog een belangrijk aspect van de renovatie dat de architecten omarmden, was het werken met de behoeften van hun gebruikers, in dit geval de schoolkinderen. Om ervoor te zorgen dat de kinderen hun weg konden vinden in de school en zich gemakkelijk en snel op hun gemak voelden in hun omgeving, kreeg elke verdieping een eigen identiteit.

De directrice van de BuBaO Sint-Lievenspoortschool was een van de eersten in het totale project die kon profiteren van de verbeterde kwaliteit van de onderwijsomgeving toen de renovatie eenmaal was voltooid. Zoals veel van haar leerlingen in de school heeft ook zij gehoorproblemen, en zij heeft gemerkt dat de onderwijsomgeving aanzienlijk beter is voor zowel de leerkrachten, die de leerlingen beter kunnen horen, als de leerlingen, die rustiger, comfortabeler en meer op hun gemak zijn in hun nieuwe omgeving.

De BuBaO Sint-Lievenspoortschool

BuBaO Sint-Lievenspoort
Sint-Lievenspoortstraat 141
9000 Gent
België

1/4

BuBao Sint-Lievenspoort

Land:Gent, Belgium
Architect:Christian Sandor Tschersich, LAVA Architecture
Producten:Rockfon Krios®
Kantafwerking:Ac
Afmeting:600 x 600

Gerelateerde casestudy's