Een gebouw gemaakt voor samenwerking

Het DaCapo College is ontworpen voor informele ontmoetingen tussen studenten en docenten. De architectuur wordt daarom gekenmerkt door openheid en transparantie met een dominante open glazen façade en een ruime begane grond die open is voor alle studenten, docenten en medewerkers. De bedoeling van de interieurarchitect was om een ruimte te ontwerpen die de gebruikers uitnodigde om elkaar te ontmoeten, samen te werken en waar interactie kan ontstaan maar waar men zich tegelijkertijd op zijn gemak kan voelen. De gekozen materialen werden daarom zorgvuldig geselecteerd met het oog op duurzaamheid en een goed binnenklimaat.

Het beheersen van geluid is essentieel om te leren

Interieurarchitect Peter Littmann was zich ervan bewust dat niet alleen de fysieke omgeving een gebouw geweldig maakt om in te werken. Het geluidsniveau en de juiste akoestiek is erg belangrijk in een educatief gebouw waar mensen verblijven en leren.

“Als architect is het welzijn van de gebruikers ook mijn verantwoordelijkheid. Vervelende weerkaatsing in een klaslokaal draagt niet bij aan een optimale concentratie; het is storend voor het ultieme leer- en onderwijsproces maar ook voor het welzijn van de student en docent. ”

Daarom werkte hij nauw samen met de architect en akoestisch adviseur om ervoor te zorgen dat de akoestiek in elke individuele ruimte van het gebouw goed was. Dit vereiste verschillende benaderingen en oplossingen voor de verschillende ruimtes van het gebouw.

DaCapo College

Havikstraat 5,
6135 ED,
Nederland

We wilden een omgeving creëren waarin studenten, docenten en medewerkers zich vrij kunnen bewegen en zich prettig voelen. Door het gebruik van natuurlijke en pure materialen is het gebouw ademend. Dit brengt de verbinding tussen hoofd en hart tot stand.

Peter Littmann

Interieurarchitect, Interne Zaken

Een geweldige lijmoplossing

Een van de ruimtes waar een speciale oplossing nodig was, was het atrium. Dit is een elf meter hoge ruimte die gebruikt wordt als techniekhal, met een hoog plafond en muren gemaakt van glas en beton. In eerste instantie werden alleen Rockfon Contour®-schotten geïnstalleerd om de akoestiek te reguleren. Dit bleek niet voldoende om weerkaatsing en hoge geluidsniveaus te voorkomen. De architect koos er daarom voor om de muren te gebruiken om het geluid te regelen zonder in te leveren op het ontwerp van de ruimte. De oplossing was Rockfon Blanka® Activity in een B-kant die ideaal is om te verlijmen. Dankzij de kantafwerking B konden de tegels in een strak patroon op de muur gelijmd worden en de akoestische waarden bereiken die de architect graag wilde.

“De combinatie van zowel technische als esthetische flexibiliteit met maximale prestaties op beide vlakken maakt de B-kant, het gebruik van de lijm en de manier van installeren een uniek product om in deze situaties te gebruiken”, aldus Peter Littmann.

1/10

DaCapo College

Land:Sittard, Netherlands
Architect:Povse & Timmermans architecten en ingenieurs bv, Interne Zaken Maastricht
Plaatser:Gepla
Fotograaf:Michael van Oosten
Producten:Rockfon Blanka® Activity, Rockfon Contour®, Rockfon® Pallas
Rockfon Systems:Rockfon® System B Adhesive
Kantafwerking:A, Ac, B
Afmeting:600 x 600, 1200 x 600

Gerelateerde casestudy's