Iedereen die wel eens van Arnhem richting Nijmegen heeft gereden op de A325, heeft het gebouw wel eens gezien. De enorme toren, bekleed met een natuurstenen gevel, ter hoogte van afslag Elden. Het gebouw bestaat uit verschillende bouwdelen, de hoge toren van zestien verdiepingen, twee brede torens van vijf verdiepingen en het centrale deel van twee verdiepingen hoog, samen goed voor 30.000 m² vloeroppervlak. Het gebouw uit 1996 is ontworpen door de architect Paul Dirks. In 2016 stond het pand nagenoeg leeg toen het werd gekocht door de Renschdael Groep en Dutch City Development (DCD), verenigd in Gelrepark. De nieuwe eigenaren – Vincent Hofs (directeur vastgoedontwikkeling bij de Renschdael Groep) en Milena Pierey, ontwikkelingsmanager/partner bij DCD – ontwikkelden samen met de bedrijfsmakelaars Jacco Vogelaar van BMV Makelaars en Hendrik van Arem van Cushman & Wakefield een aantal scenario’s voor het pand. Daaruit werd een nieuw multi-tenant concept bedacht dat uitgaat van het ontzorgen van de huurders. Ondernemers kunnen zich bezig houden met hun corebusiness, Gelrepark zorgt voor de randzaken. Denk aan het beheer van de vergaderfaciliteiten, een all-day bar en een restaurant. Alles is op afroep beschikbaar. 

Kwaliteiten versterken

Maak een bruisend hart voor het multi-tenant gebouw en versterk zo veel mogelijk de bestaande kwaliteit van het pand. Dat was het startpunt van het ontwerp voor de transformatie van het markante gebouw, vertelt Anne de Bruijn. “Het is een solide gebouw met heel wat kwaliteiten. Sommige kwamen niet goed tot hun recht, dat hebben we getracht te verbeteren”, legt de architect van Fokkema & Partners Architecten uit. Het architectenbureau uit Delft wilde een uitnodigende uitstraling aan het gebouw toevoegen. De Bruijn: “Het oorspronkelijk gebouw had een gesloten uitstraling met weinig communicatie met de omgeving. Daarom hebben wij een nieuw ontwerp voor het entreegebouw gemaakt met een transparante gevel. In het interieur hebben we strategisch ruimtelijke ingrepen gedaan om de dynamiek en de beleving te verbeteren. Het groenplan van het voorterrein - een parkachtige terreininrichting met waterpartijen en wandelpaden – versterkt het interieurconcept. Hieruit straalt uitnodiging uit, krijg je direct een binding, een vorm van communicatie met buiten. En binnen gaat het uitnodigende gevoel door.”

Schillen

Het oorspronkelijke gebouw was opgebouwd met een aantal schillen die achter elkaar waren geplaatst. Dit was volgens architect De Bruijn niet echt gebruiksvriendelijk. “De combinatie van de schilvorming en het feit dat van binnen alles symmetrisch was ontworpen, zorgde voor een gevoel van desoriëntatie. Je was snel de weg kwijt, wist niet meer waar je je in het gebouw bevond. Wij hebben met ons ontwerp de symmetrie los gelaten, er meer logica in gebracht, een duidelijke, natuurlijkere routing gecreëerd.” Dit heeft Fokkema &Partners onder andere gedaan door direct achter de entree aan de zijkant een extra trap in het ontwerp toe te voegen, aldus De Bruijn. “De trap zorgt voor een betere toegankelijkheid, een duidelijke verbinding en meer dynamiek in de ruimte. De vloeiende vorm van de trap sluit ook goed aan bij de ronde vormen van het gebouw.”

Geen standaard kantooruitstraling

Eenmaal de entreedeuren door komt een bezoeker in een omgeving die niet direct wordt geassocieerd met een kantooromgeving. Je loopt een heuse piazza binnen, met verschillende zitjes, loungebanken en veel groen. Achter de all-day bar een oase aan licht. “Deze koepel was in het oude gebouw verstopt, wij hebben hem toegankelijk gemaakt en je wordt er als het ware naar toe getrokken”, vertelt De Bruijn. De in het ontwerp voorgeschreven plafonds behoren ook niet tot de standaard kantooruitstraling, benadrukt de architect. ‘’Wegens budgetoverwegingen zijn we wel op zoek gegaan naar een standaard plafond dat wel de flexibiliteit van een systeemplafond heeft, maar dat niet de traditionele saaiheid uitstraalt.

We hebben een uitgebreide materialenstudio waar de nieuwste producten en materialen te vinden zijn. We worden op regelmatige basis geüpdatet door fabrikanten en zijn zelf ook altijd opzoek naar innovatieve materialen en kleuren. Zo zijn we uitgekomen bij het Color-all plafond van Rockfon, uitgevoerd in de prachtige kleur Clay. Deze kleur past heel goed bij de andere kleuren die we hebben toegepast – groen, donkerblauw, terra – en bij de kleur van de originele natuursteen vloer.”

Natuur

De 34 standaard kleuren van het Rockfon Color-all assortiment zijn geïnspireerd op de natuur. “Daardoor passen ze mooi bij de actuele trend van ‘biophilic design’- waarbij ook in kantooromgevingen de verbinding tussen mens en natuur wordt gezocht”, legt Paul Verbarendse uit. De Area Sales Manager van Rockfon vervolgt zijn uitleg: “Door de panelen te combineren met bijpassende bandrasters in dezelfde kleur, ontstaat een rustig geheel. En aan de lange zijden van de panelen is het ophangsysteem zelfs helemaal niet zichtbaar door de keuze voor een Dznl-kantafwerking. Hierdoor creëer je met een systeemplafond toch een elegante uitstraling.”

Maatwerk plafond

De ronde vorm van het plafond leverde heel wat maatwerkop voor ACN Totale Afbouw uit Renswoude , verantwoordelijk voor de montage. “Normaal gesproken meten we het plafond en de wanden in met behulp van lasers”, begint Thomas Jacobsen, bedrijfsleider van het bedrijf uit Renswoude zijn uitleg. “Dat was hier vanwege de ronde vorm een hele klus, daarom heeft een gespecialiseerd bedrijf de rondingen van de wanden en het plafond voor ons uitgezet. Op basis daarvan hebben we schenkels gemaakt. De plafondpanelen hebben we in het werk op maat gemaakt. Er moest behoorlijk wat pas gemaakt worden, want de panelen zijn in de basis rechthoekig. De gekleurde panelen variëren nu van 1.50 tot 2.40 m. De verlichting en de sprinklers hebben we in de gekleurde bandrasters geïntegreerd, dat geeft een mooie, strakke uitstraling. Als je de ronding van het plafond volgt, zie je dat de verlichting als het ware meeloopt.”

Bestaande installaties

Het project in Arnhem begon met het compleet strippen van de bestaande ruimte en het nieuw opbouwen. De afbouw stelde ACN Totale Afbouw voor een aantal uitdagingen. Jacobsen, de bedrijfsleider van het bedrijf uit Renswoude: “Het hele gebouw zat vol bestaande installaties, die ook nog werden uitgebreid. Landmark Arnhem heeft namelijk hoge duurzaamheidsambities. Het gebouw is geüpgraded van energielabel C naar A++. De opdrachtgever grapte er over dat het gebouw qua duurzaamheid meteen in de Champions League zit. Voor ons bemoeilijkte dit de montage enigszins. We hebben regelmatig bruggen moeten maken, de ruimte boven de plafonds dicht moeten maken vanwege de akoestiek. Daarnaast hebben we de werkzaamheden uitgevoerd terwijl de verdieping erboven in gebruik was.”

Enorme opgave

Het ontwerp van Fokkema & Partners is door Van Aken Concepts, Architecture & Engineering uitgewerkt tot uitvoeringstekeningen. Volgens Pieter Egelmeers, Project Manager van het bureau uit Eindhoven was dat een enorme opgave. “De eisen voor een kantoorgebouw anno nu zijn op alle vlakken strenger geworden ten opzicht van de tijd van het oorspronkelijke ontwerp uit 1996. Denk aan klimaateisen, comforteisen en de ruimtebehoefte. De installaties zijn aangepast aan de huidige eisen en wensen. Zo vindt koelen, verwarmen en verlichten individueel per werkplek plaats. Daarnaast zijn nieuwe openingen in de bestaande vloeren gemaakt, zodat ruimtelijk nieuwe verbindingen ontstonden. De kunst van deze inpassingen merk je pas als je ze niet ziet. Er is een nieuw fris gebouw ontstaan. Door de nieuwe kleuren en materialen is een nieuw interieur ontstaan. Heel mooi.” Architect De Bruijn van Fokkema & Partners heeft contact gezocht met Mark a Campo van A Campo Architecten uit Amsterdam. “A Campo heeft de rechten overgenomen van de oorspronkelijke architect Paul Dirks. We hebben het ontwerp met hem besproken en hij was enthousiast en hij vond het passend in deze tijd, een mooi compliment voor ons. Ik ben trots dat we de kracht van de bestaande architectuur hebben versterkt met toevoegingen uit de moderne tijd.”

Kopie

De begane grond van het entreegebouw is opgeleverd. Voor ACN Totale Afbouw zit het werk er nog niet op, vertelt bedrijfsleider Jacobsen. “Fase 2 van het project bestaat uit de eerste verdieping, nu nog verborgen achter de houten panelen”, vertelt hij, terwijl hij naar boven wijst. “Dat is in feite een kopie van de begane grond, dus ook met de ronde vormen. Dit betekent weer alles opnieuw op- en inmeten. Hier wordt het restaurant gevestigd met bijbehorende keukens. Daar gaan we overigens een nieuw product van Rockfon monteren, Rockfon CleanSpace Pro. Dit is een plafondpaneel dat hoge geluidsabsorptie biedt en tegelijkertijd bestand is tegen verschillende reinigings- en desinfectiemethoden. Toepasbaar in ruimtes waar hygiëne een belangrijke rol speelt en ISO klasse 4 gecertificeerd.”

Dit is een bewerkte versie van het artikel uit Plafond & Wand Info: www.plafondenwand.info

Auteur: Wilbert Leistra

 

De opdrachtgever grapte er over dat het gebouw qua duurzaamheid in de Champions League zit.

Thomas Jacobsen

Bedrijfsleider ACN Totale Afbouw.
Land:Arnhem, Netherlands
Producten:Rockfon Color-all®
Kantafwerking:D
Afmeting:2100 x 600

Gerelateerde bronnen