Het Van der Valk TheaterHotel De Oranjerie in Roermond is ingrijpend gerenoveerd. De theaterzaal en de omliggende ruimtes zijn vernieuwd. Bovendien is de naast gelegen voormalige telefooncentrale – het KPN-gebouw – bij het bestaande pand betrokken en getransformeerd in een luxe boutiquehotel, voorzien van zwembad, wellness- en fitnessruimte. Een megaklus naar een ontwerp van QMVH Architectuur, waar een groot deel van de afbouw is uitgevoerd door Plabos Afbouwsystemen.
In de serre zit een aantal mensen in een bleek zonnetje achter het glas een kop koffie te drinken. Bij binnenkomst wordt de bezoeker al een glimp gegund van het Cerise Grandcafé, een ruimte die grandeur uitstraalt. Zwart-witte marmeren vloer, gouden kroonluchters aan een zwart plafond, zwarte trappen en een zeven meter hoge groene wand als afsluiting van het theaterdeel. Aan de overzijde van die groene wand straalt licht in een volgende ruimte. Hier worden de laatste etenswaren van het ontbijtbuffet opgeruimd. Ook hier een prachtige marmeren vloer en gouden accenten, deze keer in combinatie met crème-witte elementen en een crèmekleurig plafond. Terug in het Cerise Grandcafé lopen links en rechts van de bar een trap naar de videverdieping. Hier voert ook zwart de boventoon. Zie hier een deel van het resultaat van de ingrijpende renovatie die het Van der Valk TheaterHotel De Oranjerie in Roermond heeft ondergaan.
Meervoudige opdracht
Het architectenbureau QMVH Architecten uit Venlo kreeg een meervoudige opdracht van opdrachtgever Luiten Van der Valk Beheer. Projectleider Karis: “Wij hebben met Luiten Van der Valk Beheer al meerdere projecten mogen realiseren. In 2016 zijn we benaderd om naast de theaterzaal ook een ontwerp voor het aangrenzende restaurant en keuken te maken. Een aantal jaren daarvoor had de Van der Valk Groep de oude telefooncentrale gekocht, het KPN-gebouw dat naast het TheaterHotel De Oranjerie ligt. Wij kregen de opdracht om een ontwerp te maken voor de transformatie naar een luxe boutiquehotel, dat bij het huidige theaterhotel werd betrokken. Het gebouw moest worden getransformeerd met behoud van het oorspronkelijke karakter. We hebben tevens een verbinding tussen het bestaande hotel en het voormalige KPN-gebouw, zodat de gasten die gebruik willen maken van de faciliteiten – de wellness, het zwembad en de fitnessruimte in het boutiquehotel en het restaurant en de ontbijtzaal in het bestaande hotel – droog kunnen oversteken. Het is een transparante verbindingsgang geworden die aansluit op beide gebouwen, zonder deze aan te tasten, in combinatie met een nieuwe inrichting van het buitenterrein.”
Kleur
In de foyer hebben we het naadloze en strakke plafond Rockfon Mono Acoustic in Charcoal toegepast”, vertelt René Houtvast, bedrijfsleider bij Plabos Afbouwsystemen. Hij vervolgt: ‘Wij zijn Rockfon Plafond Partner en passen vanzelfsprekend deze producten toe.’ Houtvast gaat voor bij de rondleiding. In de transparante verbindingsgang van het oude KPN-gebouw naar het bestaande theatergebouw is direct al een voorbeeld te zien. “Hier hebben we Rockfon Color-all-in de kleur Charcoal gemonteerd, de zwarte kleur die we in De Oranjerie veelvuldig tegenkomen”, legt hij uit. Daarmee heeft de bedrijfsleider van Plabos Afbouwsystemen niets teveel gezegd, want de zwarte kleur overheerst in het Cerise Grandcafé. Houtvast wijst naar de plafonds van de videverdieping. “Daar zat eerst een lichtstraat. Deze hebben we dichtgemaakt en gipskaders aangebracht. Waar staal liep, hebben we de plafondpanelen gemonteerd. Bovendien hebben we nieuwe voorzetwanden gemonteerd, alles in het zwart. Dat leverde toch wel een uitdaging op. Het monteren in een donkere omgeving, terwijl je ook rekening moet houden met strijklicht. Maar het resultaat is prima”, zegt hij bescheiden. ”De ontbijtzaal heeft een totaal andere sfeer, gecreëerd door een ander kleurgebruik. Hier overheersen crème, wit en goud. “Het plafond bestaat uit Rockfon Color-all panelen in de kleur Hemp. In de keuken hebben we Rockfon CleanSpace Pro gemonteerd”, vertelt Houtvast.
Houtvast gaat voor naar de laatste stop van de rondleiding, de artiestenfoyer. “Vorige week zat Huub Stapel hier nog. Youp van ’t Hek was er een tijd geleden en binnenkort komt Jochem Meyer. Als ze naar boven kijken, zien ze de Rockfon Color-all panelen in de groene kleur Sage, een mooie rustige kleur.” Na een blik in de kleedkamers – de deuren laten sporen zien van artiesten die blijkbaar niet tevreden waren over hun performance – is een eind gekomen aan de rondleiding die een beeld gaf van de ingrijpende renovatie en transformatie die het Van der Valk TheaterHotel De Oranjerie heeft ondergaan.
Dit is een bewerkte versie van het artikel uit Plafond & Wand Info: www.plafondenwand.info
Auteur: Wilbert Leistra